Home | Innovatie in Valkenswaard - Trewatin -> Tree and Water Innovation
Innovatie in Valkenswaard

30 juni 2021
Watertable systeem als eerste uitgevoerd in combinatie met een waterdichte EPDM folieconstructie

In Valkenswaard heeft Trewatin in juni 2021 voor het eerst een voorziening gerealiseerd middels het Watertable systeem welke enkel dient voor het bufferen van regenwater. U kent het Watertable systeem al als infiltratievoorziening, waarbij het water via de wanden en infiltratiematten in de ondergrond infiltreert. In Valkenswaard is het echter uitgevoerd als een waterdichte voorziening welke middels een pomp ledigt op het rioolstelsel.

In Valkenswaard was bij hevige neerslag al langer sprake van wateroverlast vanuit een gemengd rioolstelsel. Dit in combinatie met een relatief hoge grondwaterstand zorgde ervoor dat infiltratie niet mogelijk was. Daarom heeft Trewatin in samenwerking met de gemeente Valkenswaard op deze locatie gekozen voor een waterdichte afdichting middels een waterdichte EPDM folie. Door dit te combineren met aan zowel de binnen als buitenzijde van de EPDM folie een sterk beschermvilt ontstaat een robuuste constructie.

Het grote voordeel van deze opbouw ten opzichte van een in het werk gestorte kelder is de zeer korte realisatietijd. In slechts 4 werkdagen is de complete constructie incl. waterdichte constructie gerealiseerd. Hierdoor bleef de overlast voor omwonenden tot een minimum beperkt. Daarnaast is het Watertable systeem volledig modulair en circulair, hierdoor kan het in de toekomst eenvoudig verplaatst of verwijderd worden.

De opbouw is dan als volgt: op de afgewerkte onderbaan wordt gestart met het uitrollen van het beschermvilt. Deze zorgt ervoor dat eventuele scherpe delen aan de buitenzijde de EPDM niet kunnen beschadigen. Hierop wordt vervolgens de EPDM folie voor de bodem incl. wanden aangebracht. Dit is uit een geheel opgebouwd zodat er geen lasverbindingen aan de onderzijde benodigd zijn. Bovenop de EPDM folie wordt wederom een beschermvilt aangebracht, deze zorgt ervoor dat de EPDM folie wordt beschermt voor het plaatsen van de prefab betonnen elementen.
Vervolgens wordt de kelder opgebouwd zoals u gewend bent: prefab betonnen funderingsplaten, prefab betonnen Watertable elementen en prefab betonnen wandelementen.
Tenslotte wordt het beschermvilt en de EPDM folie omhoog gevouwen. Op het dek wordt dit vervolgens waterdicht verlijmd met de EPDM afdichting en beschermvilt van de bovenzijde.